Overzicht
Tips voor het onderhoud van een pelletkachel of combikachel
ROUTINEONDERHOUD: DAGELIJKS/WEKELIJKS
Zelf het onderhoud van je kachel uitvoeren? Het lijkt misschien een taak voor professionals, maar in het geval van een combi- of pelletkachel is het gros van een onderhoud eigenlijk bijzonder eenvoudig zelf te doen. Meer nog: het is noodzakelijk om deze types kachels dagelijks of om de paar dagen te reinigen (afhankelijk van hoe intensief je ze gebruikt) om hun goed functioneren te behouden. Een aantal taakjes die je tijdens stookperiodes stelselmatig dient uit te voeren:
- Het asreservoir legen. Dit is het bakje waar de restanten van de verbrande pellets terechtkomen - een eenvoudig maar cruciaal taakje zodat de as niet tot opstoppingen leidt. Let op dat je ook goed de gaatjes in de filter proper maakt - vaak wordt dit vergeten waardoor proppen ontstaan in de filter en de as dus niet meer vlot in het reservoir raakt.
- De branderruimte proper maken. Als ‘hart’ van de kachel komt hier onvermijdelijk as en roet in terecht. Deze fijne asresten kunnen makkelijk je stofzuiger verstoppen of beschadigen, dus gebruik zeker geen splinternieuw toestel om dit schoon te maken. Een oude stofzuiger of een speciale ashcleaner (een soort mini-stofzuiger speciaal voor kachels) is ideaal hiervoor.
- Overig intern en extern onderhoud: de oppervlaktes aan binnen- en buitenkant reinigen met bv. droge doekjes, een ashcleaner… Dit verhoogt enerzijds de algemene levensduur en het behoudt de nieuwe, strakke look van de kachel. Het oog wil natuurlijk ook wat!
Gelukkig hebben pelletkachels en combikachels een beperkte asproductie in vergelijking met bijvoorbeeld een houtkachel, waardoor het best meevalt om hem af en toe eens proper te maken. Bovendien zijn sommige modellen voorzien van een roterende branderkam - hierdoor komt de as automatisch in een eenvoudig te verwijderen asbakje terecht. Nice and easy!
Groot onderhoud: jaarlijks
Uiteraard zijn er ook bepaalde zaken die je beter door een professional laat uitvoeren. Dit gaat vooral over de interne componenten van de kachel (waar zich ook slijtage, roet en as op vestigen op termijn) die niet eenvoudig te reinigen zijn. Wat daar precies onder valt:
- Reductiemotor
- Rookgas-/convectieventilator
- Recuperatiekamer/luchtkanalen
- Schouwtrekmeting
- Elektrische onderdelen
- Dichtingen tussen de verschillende componenten
- Sensoren, vuurkamer, rookgaskanalen…
Na ongeveer 1500-2000 branduren is een dergelijk onderhoud nodig (wat overeenkomt met ongeveer een 1500-2000kg pellets). Dat plan je best in tijdens de maanden waarin je je kachel weinig tot niet gebruikt - de lente en zomer dus. Onderhoud tijdens deze periodes voorkomt namelijk dat je tijdens de koudere maanden van het jaar plots zonder verwarming valt. Je koude voetjes zullen het je dankbaar zijn!
Een jaarlijks onderhoud is noodzakelijk voor de veiligheid en gegarandeerd comfort maar ook voor het goed functioneren en het rendement van de kachel: hoe meer roet, as en ander vuil zich op de kachel vastzet, hoe moeilijker het wordt om efficiënt de pellets te verbranden en te verwijderen. Hoe je energierekening laag door preventief een onderhoud in te plannen.
Tijd om jouw kachel een tweede leven in te blazen? Maak nu een afspraak om jouw jaarlijks onderhoud vast te leggen!
Vraag je offerte aan en doe je voordeel
Ontdek onze pelletkachels