Nieuws

[:swvar:ufile:13:description:]
Overzicht

Onderhoud van de pelletkachel of pelletketel, wat houdt dit precies in?

Periodiek onderhoud van je pelletkachel of pelletketel is noodzakelijk om het vooropgestelde rendement te blijven behalen. De frequentie van een onderhoud is afhankelijk van het type en model pelletkachel. Over het algemeen moet een pelletkachel na de verbranding van 1500 tot 2500 kg pellets grondig gereinigd worden. Bij slechte verbranding of overvloedige rookontwikkeling, laat je dit best sneller uitvoeren.

Dagelijks onderhoud

Een pelletkachel reinigen om de twee à drie dagen is geen overbodige luxe. Dit kan volledig zelfstandig uitgevoerd worden en neemt niet veel tijd in beslag. Dit onderhoud zal het rendement op peil houden en zorgen voor een algemeen goede werking van jouw pelletkachel.  

De brander

De brander zorgt, zoals de naam doet vermoeden, voor de verbranding van de pellets. Het is van groot belang dat alle gaatjes in de branderbak vrij zijn, zodat er genoeg luchttoevoer is tijdens de verbranding. Indien dit niet het geval is zullen de pellets niet volledig opbranden en zal de kachel na enige tijd niet meer opstarten omdat er een verstopping ontstaat.

De aslade

De aslade kan je best leegmaken met een stofzuiger die voorzien is van een HEPA-Filter. Toestellen die geen filter hebben, zijn niet geschikt voor het opzuigen van fijn stof en zullen hierdoor defect veroorzaken.

Laat je niet misleiden door de assenzuigers die je kan vinden in de winkel. Hier zal je inderdaad het stof mee kunnen verwijderen uit de kachel, maar het roet komt aan de andere kant van de kachel terug in de woning. Hiervoor is het belang van een stofzak noodzakelijk.

Het glas

Het glas in het deurtje van een pelletkachel laat een groot deel van de warmte door. Hoe vuiler dit is, hoe minder warmte erdoor kan. Dit kan eenvoudig met een vochtige doek of een nat stukje keukenrol. Ook een gebruikt theezakje helpt om glas helder te krijgen.

Jaarlijks onderhoud

Net zoals traditionele verwarmingsinstallaties worden ook een pelletkachel en pelletketel jaarlijks best gecontroleerd door een expert. Dit is niet verplicht, maar het is wel aangeraden voor veiligheidsreden en sommige verzekeringsmakelaars adviseren dit ook sterk.

Bij het jaarlijks onderhoud zal een expert volgende zaken schoonmaken:

  • De ventilatoren, deze zorgen voor de verspreiding van warme lucht doorheen de kamer;
  • Alle elektronica in de pelletkachel wordt onderworpen aan een controle;
  • De schoorsteen, deze zorgt voor de afvoer van verbrandingsgassen;
  • De afdichtingen, zodat er geen verbrandingsgassen vrijkomen waar dit niet hoort;
  • Algemene reiniging van het toestel.

Kost van een onderhoud

De prijs van een onderhoud verschilt per type pelletkachel en pelletketel. Gemiddeld moet je rekenen op een kostprijs tussen € 150 en € 250 per onderhoudsbeurt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Je kan het onderhoud best plaatsen in de lente of zomer, aangezien de wachttijden dan veelal korter zijn.

Vraag je onderhoud bij Kachels TFE aan

 

Kwaliteit van de pellets beïnvloeden de prijs van een onderhoud

Er zijn verschillende soorten pellets te koop op de markt, de ene al van betere kwaliteit dan de andere. Wij raden steeds aan om te kiezen voor pellets met het keurmerk EN+ of DIN+. Deze kwaliteitsvolle pellets voldoen aan alle normen die vooropgesteld werden door Europa.

Pellets zonder deze keurmerken hebben een lager rendement waardoor je er meer zal moeten verbranden om dezelfde temperatuur te behalen. Daarnaast produceren deze meer as en roet, wat op termijn tot hogere onderhoudskosten of storingen in de kachel leidt. Ten slotte hebben pellets zonder keurmerk vaak afwijkende vormen. Hierdoor kunnen deze blijven vastzitten in de schroef van de kachel, met in het ergste geval leiden tot een versperring van de toevoer.
 

Vraag je offerte aan en doe je voordeel
Ontdek onze pelletkachels

Blijf op de hoogte van promoties & nieuws