Nieuws

[:swvar:ufile:13:description:]
Overzicht

Hoeveel kan je besparen door te verwarmen met pellets?

Algemeen wordt ervan uitgegaan dat een pelletkachel ongeveer 1 kg pellets per uur verbruikt in de winter. Staat jouw pelletkachel met andere woorden van ‘s morgens tot ‘s avonds aan, kan je rekenen op 2000 kg pellets per jaar. Ben je iets zuiniger en gebruik je de kachel enkel ‘s avonds, dan kom je aan ongeveer 1000 kg/winter.

Zet je dit om in euro’s en vergelijk je dit met traditionele verwarmingsmethoden, dan betekent dit al snel dat je heel wat kan besparen op je energiefactuur wanneer je stookt met pellets.

De prijs van houtpellets (9 cent per kWh) is bijna de helft goedkoper dan gas (16 cent per kWh) of stookolie (14 cent/kWh) en is 5 keer goedkoper dan elektriciteit (46 cent per kWh). Het besparingspotentieel met pellets is dus groter dan ooit tevoren. Onderstaande grafiek toont de besparing indien je verwarmt met pellets ten opzichte van stookolie, aardgas, elektriciteit of propaan. De grootste besparing wordt gerealiseerd bij gezinnen die elektrisch verwarmen. Een doorsneegezin met een matig geïsoleerde woning op gas die omschakelt naar pellets kan 1.628 € per jaar besparen. Ze zijn dus niet alleen een betaalbaar alternatief, maar ook een lokaal en ecologisch product.

Factoren die invloed hebben op het verbruik van de pelletkachel

 

Wil je echt het maximale uit jouw pelletkachel halen? Dan kan je ook proberen om jouw verbruik te optimaliseren. Onderstaande factoren hebben allemaal een invloed op het verbruik en kan je dus best in het achterhoofd houden tijdens de koudere periodes.

 

Gewenste temperatuur in de ruimte

Hoe hoger je de temperatuur wenst in een ruimte, hoe meer er verwarmd zal moeten worden. Hierbij speelt de plaatsing van de kachel en de snelheid waarmee de temperatuur bereikt moet worden een grote rol. Je kiest er best voor om de kachel zo laag mogelijk bij de grond te plaatsen, warme lucht stijgt namelijk op. Ook de opwarmtijd speelt een rol in het verbruik van pellets. Wanneer een pelletkachel op vol vermogen draait, zal deze meer pellets verbruiken. Verwarm de ruimte dus langzaamaan om minder pellets te verbruiken.

 

Isolatiegraad van de woning

We kunnen het belang van goede isolatie niet genoeg benadrukken. Deze houdt de warmte langer vast. De invloed op het verbruik van een pelletkachel is dan ook enorm. Wanneer de gewenste temperatuur in een ruimte is bereikt, kan een pelletkachel langzaam extra pellets verbranden om deze temperatuur te behouden. Bij een slecht geïsoleerde ruimte of woning, zal de pelletkachel steeds op een hoger vermogen verbranden. Met een hoger verbruik tot gevolg.

 

Keurmerk

De laatste factor, maar misschien wel de belangrijkste zijn de pellets zelf én welk keurmerk deze dragen. Beide keurmerken, ENPLUS en DIN+ werden in het leven geroepen om de gebruikers van pellets inzicht te geven in de kwaliteit ervan. Pellets die onder één van de twee keurmerken vallen, verzekeren de gebruiker van de beste kwaliteit, de hoogste verbrandingswaarde en verlengen de levensduur van jouw kachel.

 

 

ENPLUS-keurmerk

Dit is de Europese benchmark voor houtpellets en bestaat sinds 2010. Bedrijven die dit keurmerk op hun pellets willen plaatsen moeten de volledige waardeketen van toeleveranciers tot producent kunnen certificeren en verantwoorden. Zo voorkomt Europa dat er behandeld hout verbrand wordt. Dit wordt jaarlijks door een onafhankelijke instantie gecontroleerd. 

Verder bestaan er nog drie onderverdelingen in dit keurmerk: A1, A2 en B. A1 en A2 kunnen gebruikt worden door particulieren. Het grootste verschil zit hem in het asgehalte. Bij A1 ligt dit lager en zal er bijgevolg minder onderhoud uitgevoerd moeten worden aan de pelletkachel. Klasse B is enkel voor industrieel gebruik, omdat hierin boomschors verwerkt zit.

DIN+-keurmerk

Dit keurmerk staat voor ecologisch verantwoord, onbehandeld hout met een hoog rendement. Pellets met dit label zijn geschikt voor zowel particulier als industrieel gebruik en worden aan strenge controles onderworpen. Zo moeten deze voldoen aan volgende eisen:

  • Standaard diameter en lengte
  • Ecologisch verantwoord
  • Correcte massadichtheid
  • Vochtigheidsgraad < 10%

 

Conclusie

Per jaar verbruikt een gemiddeld gezin zo’n 1000 tot 1500 kg pellets. Dit blijft echter goedkoper dan traditionele fossiele brandstoffen zoals mazout en aardgas. Pelletkachels blijven dus financieel een zeer interessante keuze. Verder kies je best altijd voor pellets met één, of zelfs beide keurmerken om de kwaliteit te garanderen. Zo kan je besparen op zowel onderhoud als de pellets zelf, wat de kosten nog extra drukt.

Vraag je offerte aan en doe je voordeel
Ontdek onze pelletkachels

Blijf op de hoogte van promoties & nieuws