Nieuws

[:swvar:ufile:13:description:]
Overzicht waarom voor pellets kiezen

5 redenen om pellets te kiezen als brandstof

1. PELLETS ZIJN DE GOEDKOOPSTE BRANDSTOF

Houtverbranding ligt onder vuur om zowel ecologische als economische redenen. De prijs van pellets is al meer dan tien jaar stabiel, rond 5 eurocent per kilowattuur. Bovendien heeft een pelletketel een rendement van minstens 90%. Er zijn ook condenserende ketels op pellets die meer dan 100 procent rendement halen. Door hun zeer laag vochtgehalte en hun zuivere samenstelling verbranden pellets met een zeer hoog rendement.

Wanneer we vergelijken met andere brandstoffen, zien we dat het verbranden van pellets 10% goedkoper is om een eenzelfde eenheid warmte op te wekken. 

Centrale verwarming met houtpellets is goedkoper dan met stookolie, maar bij de aankoop is een pelletketel wel fors duurder. Een pelletinstallatie kost zeker 10.000 euro, of ongeveer 4000 euro meer dan een stookolieketel. Wie 20.000 à 25.000 kilowattuur per jaar verbruikt voor de verwarming van zijn woning, verdient die extra kosten ongeveer in tien jaar terug.
 

2. PELLETS ZIJN MILIEUVRIENDELIJK

De Belgische pellets zijn gemaakt van zaagsel of afval van zagerijen.  Hout is vaak “gratis” maar er wordt geen controle gedaan op de kwaliteit. Vochtig hout, slecht gekliefd hout of slecht gestapeld hout zorgt voor veel fijn stof. Een pelletkachel regelt zelf de luchtregeling, in tegenstelling tot het proces bij houtverbranding.

Pellets zijn CO2-neutraal. Er wordt evenveel CO2 geproduceerd als bij een natuurlijk rottingsproces.

3. KACHEL IS WETTELIJK IN ORDE

Fabrikanten en verdelers van kachels moeten zich verplicht aanmelden bij de database van de Volksgezondheid. Sinds 2016 zijn er strenge controles op kachels. Kies dus een betrouwbare verdeler die de kachel plaatst volgens de voorschriften!
 

4. GEMAKKELIJK PELLETS AANKOPEN

Je kan pellets per zakken van 15 kg aankopen. Bij een pelletkachel vul je de pellets zelf bij en moet je de asbak legen. Voor een pelletketel verloopt alles automatisch, maar is een ruimte nodig om de jaarvoorraad te stockeren van zo’n 5 vierkante meter. En er is ook een schouw nodig, die jaarlijks onderhouden wordt.

5. VERVANG JE KACHEL EN KRIJG EEN PREMIE

Over de premies van Schauvliege zijn de specialisten positief. "De producenten geven nu al kortingen aan klanten die een oude ketel vervangen. Dat Schauvliege dat systeem nu wil kopiëren, is een goede zaak, want de kachels worden almaar beter", vindt Karel Derveaux, projectverantwoordelijke van de coöperatieve vennootschap Ecopower, die duurzame pellets produceert en levert aan de coöperanten. Als de premie er komt, dan zal ze hopelijk ook variëren naargelang de performantie van die nieuwe kachel of ketel.

CONCLUSIE

"Elke woning is verschillend en vraagt om een andere oplossing", zegt Derveaux. "Aardgas is veelal de meest economische oplossing en ook ecologischer dan stookolie, maar er liggen niet overal aardgasleidingen. Als je switcht van een ketel op stookolie naar een ketel op pellets, verminder je de CO2-uitstoot met 95 procent. De uitstoot van fijn stof zal niet zoveel groter zijn dan daarvoor. Dat moet natuurlijk gepaard gaan met maatregelen om de woning energiezuinig te maken."

Sinds enkele jaren zijn de warmtepompen in opmars. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: diegenen die de warmte van het bodemwater gebruiken, en anderen die afhangen van de temperatuur van de buitenlucht. Hoe kouder het buiten is, hoe hoger het elektriciteitsverbruik. Zelfs als je die elektriciteit met zonnepanelen op je dak produceert, ben je nog altijd verbonden met het Belgische net. Nauwelijks 30 procent van de stroom op het net is groene stroom. De ecologische discussie is nog lang niet beslecht.

Ontdek het uitgebreide aanbod van pelletkachels en pelletketels van Kachels T.F.E. Momenteel hebben we promoties op pelletkachels.
Vragen over of interesse in één van de kachels die je net gezien hebt? Aarzel niet om ons te contacteren.
Vraag een offerte

Blijf op de hoogte van promoties & nieuws