Overzicht pelletkachel milieuvriendelijk

Milieuvriendelijk verwarmen? Het kan!

Wat is gezelliger dan tijdens de koudste dagen van het jaar voor een lekker warme kachel of haard te zitten? Zeker tijdens de feestdagen slaan we collectief regelmatiger aan het stoken.

De laatste paar weken verschijnen in de media enorm veel berichten over de impact daarvan, een trend die schijnbaar ieder jaar opnieuw rond deze periode vanonder het stof kruipt. Hout stoken zou zogezegd milieuonvriendelijk zijn en voor grote hoeveelheden fijn stof zorgen.

Nochtans worden al die onheilsberichten ontkracht door wetenschappelijk onderzoek en zelfs artikels in de media die het tegendeel beweren. Hout stoken kan slecht zijn voor het milieu wanneer men met vochtig en uitheems hout stookt in een oude, slecht geventileerde kachel op windstille en mistige dagen. Alle factoren moeten dus compleet tegenzitten vooraleer die onheilsberichten effectief zouden kloppen.

RENDABEL EN ECOLOGISCH VERANTWOORD

De realiteit is echter volledig anders. Moderne houtkachels stoten tot 90% minder fijn stof uit in vergelijking met gedateerde, versleten kachels. Omwille van hun hoge rendement is bovendien veel minder brandstof nodig om dezelfde warmte (en gezelligheid) uit te stralen. Die ecologische en verbruiksvriendelijke manier van stoken is ook de overheid niet ontgaan: het is mogelijk om een van onze kachels aan te schaffen door middel van een energielening.

MILIEUVRIENDELIJKE BRANDSTOF

Reken daar nog bij dat de productie van de brandstoffen zelf, brandhout en pellets, vele malen milieuvriendelijker is dan kachels op fossiele brandstoffen zoals mazout of gas. Het gebruik van brandhout dat lokaal gewonnen wordt (en dus niet uit bv. Oost-Europa overkomt) wordt in vele Europese landen gepromoot om de klimaatdoelstellingen te behalen. Daarnaast zijn er ook houtpellets, die geproduceerd worden van resthout uit houtzagerijen. Hout is op zich al milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen, maar voor de productie van pellets wordt zelf hout gerecupereerd dat anders gewoon vernietigd zou worden. Pellets zijn met andere woorden ongetwijfeld een ecologische keuze.

MEER WETEN? 

Ecologisch verantwoord, financieel voordelig én gezellige verwarming tijdens de eindejaarsperiode? Het is perfect mogelijk met een pelletkachel, houtkachel of combikachel. Meer weten of ons assortiment eens bekijken in onze showroom? Spring gerust eens binnen of contacteer een van onze medewerkers.
Wenst u deze winter ook milieuvriendelijker te verwarmen?
Webshop

Blijf op de hoogte van promoties & nieuws