Energielening kachel

[:swvar:ufile:13:description:]

Een lening voor uw kachel

Met een energielening financiert u werken waardoor u energie bespaart in uw bestaande woning of waarmee u een nieuwbouwproject nog energiezuiniger maakt. U kunt maximum 15.000 euro lenen, wat over een periode van 8 of 10 jaar terugbetaald wordt. De intrest bedraagt respectievelijk 2% of 0%. 

Het Energiehuis of de Lokale Entiteit voor uw gemeente behandelt de aanvragen voor energieleningen en dus hoeft u die niet aan te gaan bij uw bankinstelling. Ze zijn wel enkel mogelijk indien er in uw gemeente zo’n Energiehuis is - gelukkig genoeg zijn ze in bijna alle Vlaamse gemeenten aanwezig.

Veelgestelde vragen

In principe bedraagt de intrest 2%. Voor bepaalde (kwetsbare) doelgroepen is de lening renteloos, wat betekent dat de intrest 0% bedraagt. Het gaat over volgende doelgroepen :

  • Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1).
  • Personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 18.363,39 euro, verhoogd met 3399,56 euro per gezinslid dat niet de aanvrager is (inkomensgrenzen op 1 september 2017).
  • Personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.
  • Personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen.
  • Eigenaars die hun woning verhuren via een SVK (sociaal verhuurkantoor) aan mensen uit deze doelgroep.
  • Beschermde afnemers.
  • Gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen ≤ 30.060 euro. De aanvraag houdt rekening met het inkomen van 3 jaar eerder.

Een aantal Vlaamse steden rekenen standaard 0% intrest wanneer u een energielening aangaat. Deze zijn dus volledig renteloos, zelfs wanneer aan bovenstaande criteria niet wordt voldaan. Het betreft volgende steden:

  • Aalst
  • Brakel
  • Denderleeuw
  • Erpe-Mere
  • Haaltert
  • Herzele
  • Ninove
  • Oudenaarde
  • Zwalm

Via deze link kan u een kaart raadplegen om te zien welke instantie de energieleningen in uw gemeente beheert. Via deze link vindt u de contactgegevens van alle instanties.
Bijna alle energiebesparende investeringen laten het toe een energielening af te sluiten, al zijn sommigen onderworpen aan specifieke energieprestaties. Bij alle werken veronderstelt men dat deze uitgevoerd worden door een aannemer zodat er ook een aannemersgarantie is op de kwaliteit van uitvoering. Enkel in geval van dak- of zoldervloerisolatie is het toegelaten de werken zelf uit te voeren.

·   Dak- of zoldervloerisolatie.
·   Hoogrendementsbeglazing, -deuren en -poorten.
·   Muurisolatie.
·   Vloerisolatie.
·   Luchtdichting en luchtdichtheidstest (in combinatie met andere maatregelen).
·   Energiezuinig ventilatiesysteem type C of D.
·   Zuinige verwarmingsinstallatie (o.a. condensatieketel, warmtepomp, pelletketel of -kachel, brandstofcellen… ).
·   Fotovoltaïsche zonnepanelen (op voorwaarde dat o.a. het dak goed is geïsoleerd).
·   Zonneboiler, warmtepompboiler of ander zuinig systeem voor sanitair warm water.
·   Relighting of relamping (voornamelijk in de gemene delen van appartementsgebouwen).
·   Energiezuinige huishoudtoestellen (enkel voor sociale doelgroep die aan 0% kan lenen, 
    altijd in combinatie met energiescan).
·   Energieaudit (in combinatie met 1 van de vorige maatregelen).
·   Energieopslagtechnieken en beheersystemen Raadpleeg steeds uw Energiehuis voor de volledige voorwaarden.

Ook in een nieuwbouwwoning waarvoor nog geen definitieve EPB-aangifte werd ingediend, kunt u voor de meeste van de bovenstaande werken een energielening afsluiten. Een belangrijke bijkomende voorwaarde is het realiseren van een E30 woning (Bijna-energieneutraal niveau of BEN-niveau).

Kort samengevat: iedereen die een woning bewoont of verhuurt. Het moet steeds gaan over een hoofdverblijfplaats voor een natuurlijk persoon. De personen die genieten van de 0% rentevoet (zie hoger) krijgen bovendien in bepaalde gevallen extra begeleiding bij de uitvoering van de werken. Ze ontvangen gratis hulp om uit te vissen welke werken nodig zijn, prijsoffertes aan te vragen, een aannemer te kiezen, de werken op te volgen en premies aan te vragen.

Vanaf 1 januari 2019 kan alleen nog deze doelgroep een energielening krijgen. Ook bepaalde niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen (scholen, ziekenhuizen, vzw’s... ) komen in aanmerking voor een lening aan 1% (op 10 jaar) en deze maatregel blijft van kracht tot 31 december 2019. Opgepast: geld lenen kost ook geld.

Een Energiehuis (voorheen lokale entiteit) is een gemeentelijke instelling of een samenwerking tussen verschillende gemeenten die een uitgebreid aanbod hebben aan diensten om u advies te geven inzake energiebesparing. Ze helpen u op weg om uw energiefactuur onder controle te houden.

Via een Energiehuis is het ook mogelijk een energielening af te sluiten tegen een zeer voordelig rentetarief. In sommige gevallen kunnen ze eveneens offertes van aannemers opvragen, de werken begeleiden en u bijstaan bij het aanvragen van subsidies.

Blijf op de hoogte van promoties & nieuws